О нама

 

Први писани трагови о култури у Мачванском Прњавору датирају из далеке 1922. године, када је сеоски учитељ Александар Дачић, основао дилетантску културно-просветну групу. После Другог св. рата, изграђен је  задружни дом у Прњавору од 1952. до 1956. године, а сада Дом културе. Оснивањем Народног радничког универзитета 1963. године  основано је и Културно просветно друштво кога су чиниле: драмска и фолклорна секција, као и певачка група.

1973. године гаси се народни раднички универзитет, оснива се Дом културе Прњавор чији је управник био Момчило Дујмовић све до 1984. год. а Петар Лукић уметнички руководилац ансамбла. Тадашњи Дом културе припадао је заједници Домова културе Шабац, и радио као званична установа општине Шабац.

Од 1984. до 1992. године, установа није била регистрована и радили су као КУД. Зоран Катић је управник Дома културе Прњавор, а уметнички руководилац КУД-а Миливој Мика Катић. У периоду од 1989. до 1990. год. рађена је реконструкција позоришне сцене, па се рад ансамбла пребацио у Дом културе у Рибарима, на одређени период. Од 1992. год. рад са културно уметничким друштвом преузима Зоран Калабић, и то рад са првим извођачким ансамблом, а од септембра 1993. год почиње рада са школом фолклора.

Дом културе основан је Одлуком о оснивању Дома културе „Прњавор“ Скупштине Општине Шабац, број 020-29/2001-01, 30.03.2001. године. Уписан у регистар Привредног суда у Ваљеву у регистарски уложак број 5-136-00.

Укупна површина  је 720m2. У поседу Дома културе су: велика сала са позоришном сценом (290 места за седење); хол (уређен као галеријски простор); кино – пројекциона кабина; балкон ложа; четири канцеларије; депо за смештање костима, сценографије и уметничких слика; две свлачионице за учеснике програма.

Дом културе „Прњавор“, као достојни репрезент и чувар културног националног блага, остварио  врло запажене резултате. Одржано је неколико стотина концерата широм наше земље, мноштво изведених представа, ликовних колонија и књижевних вечери. Остварено је учешће на разним домаћим и иностраним фестивалима и такмичењима. Деценијски рад створио је велики број заљубљеника и обожаватеља фолклорне, позоришне, књижевне и ликовне уметности.

Она представља непокретно културно добро од великог значаја за Прњавор већ 65 година. Реконструкција позоришне сцене/бине урађена је 1989. године. Реконструкција и адаптација зграде Дома културе урађена је у периоду од октобра 2006. до маја 2007. године. То је прво и једино улагање у сам објекат од изградње: реновирана је велика сала димензија 25 x 12 m2; постављен нов кров;  уређен је комплетан ентеријер велике сале: постављене зидне облоге, пресвучено 290 столица, комплетно урађен нов под сале; урађено је 1/3 фасаде зграде; урађено нових 240 m2 (улазни хол, канцеларијски простор, тоалети); опремљена кино-пројекциона кабина;  урађено комплетно централно грејање зграде; опремљене просторије за фундус костима и уметничких слика; урађена и прикључена нова водоводна мрежа; комплетно реконструисана електрична мрежа;  обогаћен и проширен фундус костима за фолклорни ансамбл и аматерско позориште.

 

Рад Дома културе „Прњавор“ одвија се кроз неколико активности:

1)            Фолклорни ансамбл

2)            Аматерско позориште

3)            Ликовна колонија

4)            Књижевне вечери

5)            Биоскоп