100 година од изградње и освећења Спомен-капеле са костурницом у Прњавору

Драги суграђани,

  1. новембра 2022. обележава се 100 година од изградње и освећења Спомен-капеле са костурницом у Прњавору, која представља споменик културе од изузетног значаја. Овом приликом позивамо све мештане Прњавора, околних места и градова да заједнички обележимо oвај значајан јубилеј.

Свету архијерејску литургију служиће Његово Преосвештенство епископ шабачки г. Јеротеј.

➡️ Спомен-костурница жртвама Првог светског рата подигнута је на иницијативу мештана Прњавора, јединог села у Србији одликованог Карађорђевом звездом и несебичним залагањем др Арчибалда Рајса, као и уз свесрдну помоћ краља Александра I Карађорђевића Ујединитеља.
➡️ Председник пододбора за њено подизање био је Никола Пашић, а потпредседник Арчибалд Рајс. Спомен-костурницу пројектовао је архитекта Милан Минић. У њу су похрањене кости 535 страдалника из Прњавора.
➡️ Спомен-костурница је свечано освећена 5. новембра 1922. године у присуству изасланика краља Александра, Арчибалда Рајса, министра правде Лазе Марковића, потпредседника Народне скупштине Милорада Вујичића и других познатих личности.

У организацији пригодне свечаности учествовали су: Црквена општина Прњавор, Град Шабац, Дом културе “Прњавор”, ОШ “Краљ Александар Карађорђевић”, Месна заједница Прњавор и Подружница за неговање традиције ослободилачких ратова Србије до 1918. из Прњавора.