СВЕЧАНА АКАДЕМИЈА

Свечаном академијом почели су „Дани позоришта“ у Прњавору, које је поводом два јубилела покренуо Дом културе у чијем саставу ради Амтерско позориште. Наредна четири дана представе ће одиграти гости из Кучева, Велике Плане, Шапца и Беочина. Градоначелнику Шапца др Александра Пајићу, који је отворио манифестацију уручено је признање за подршку и развој културе, као и глумцима који су претходних 40 година прославили једини мачвански театар.

– Почетак позоришног живота у Прњавору везује се за 1922. годину када је тадашњи учитељ за потребе прикупљања средстава за изградњу Спомен кострнице организовао програм уз учешће певачке и фолклорне група, а изведен је и скеч. Педесетак година касније настаје драмска секција, а 1982. године рађа се Амтерско позориште, које и данас успешно ради – истиче директор Дома културе Прњавор Марио Максимовић.

Градоначелник Шапца др Александар Пајић присуствовао је свечаној академији поводом Дана позоришта, а посетио је и изложбу чиме је направљена ретроспектива претходне четири деценије. Глумци су оставили неизбрисив траг, освојили значајна признања на престижним фестивалима, али и даље настављају да раде и популаризују свој театар, цењен међу колегама у Србији. Покретањем културне манифестације, која ће прерасти у традиционалну, Прњавор постаје центар аметерских позоришта. У богатом културном програму, поред наступа фолклорног ансамбла, изведена је монодрама. Текст: infomediasistem