Још једно ЗЛАТО за Фолклорни ансамбл Дома културе “Прњавор”

Фолклорни ансамбл Дома културе ,,Прњавор” из Мачванског Прњавора био је учесник овогодишњег 52. Међународног фестивала Планинског Фолклора у Закопане у Пољској. Фестивал је трајао од 12. до 20. августа, а главна награда је “Голден Циупага”.

Чланови фолклорног ансамбла из Прњавора 13. августа су отпутовали у Пољску и већ сутрадан су пристигли у Закопане где су дочекани од организатора, након чега су смештени у камп у којем су одседали током трајања фестивала, где су затим добили и додатне информације о програму који их тамо очекује.

Организација фестивала и сам фестивал је на једном високом нивоу, од сцене, озвучења, расвете, броја људи који су укључени у организацију, медија који су сваки дан пратили дешавања на фестивалу, као и професионалном односу према нашем ансамблу, је за сваку похвалу. Ми смо се вредно спремали, испоштовали све пропозиције такмичарског дела фестивала, а жири је препознао нас труд и рад и наградио нас. Још једно злато за нас ансамбл у овој години, поред Златног опанка у Ваљеву, још један велики успех али на међународној сцени. Поносан сам на све наше чланове, јер смо заједнички успели да током ове тешке ситуације за фолклорне ансамбле па и за нас, остваримо овакав резултат. в.д. директора Марио Максимовић

ФА Дома културе ,,Прњавор” наступио је у такмичарском дела програма са три кореографије и оркестарском тачком, где су се борили за главну награду, при чему су их десет чланова жирија оцењивали (еминентни стручњаци – етнокореолози, етномузиколози, професори универзитета из Француске, Пољске, Бугарске, Шпаније, Румуније, Турске) а одлуку о победнику су донели у петак 20. августа, на конференцији за медије и представнике фолклорних ансамбла.

Поред фолклорног ансамбла из Србије, на фестивалу су учествовали и фолклорни ансамбли из Турске, Италије, Украјине, Румуније, Црне Горе, Бугарске, Северна Македонија и четири фолклорна ансамбла из Пољске. Укупно дванаест фолклорних ансамбала у трци за главну награду. Учесници се се представили у више катергорија што укључује игру, песму, оркестарску тачку итд.

Први фестивал у Закопане је одржан 1935. године нешто скромнијих размера, да би се после Другог светског рата јавило веће интересовање за одржавање ове манифестације. Од 1968. године овај фестивал има и међународне размере од када је, па све до данас учествовало више од 600 група из различити држава. Поред такмичарског карактера, фестивал има и улогу у подстицању дружења како између становника овог дела Пољске, тако и група из свих делова света.